2017-ben Budapest is csatlakozott a European Cycling Challenge-hez, az európai városok közötti legnagyobb kerékpáros versenyhez. A május 1. és 31. közötti kihíváson a főváros más európai városokkal mérheti össze magát a kerékpáros közlekedésben.

A verseny időtartama (május 1–31.) alatt a részt vevő európai városokban a kerékpárral közlekedők az ingyenesen letölthető Naviki mobilapplikációt használva versenghetnek egymással a megtett kilométerek alapján.

A városon belüli és az európai városok közötti játékos versenynek köszönhetően egyre többen választják a városi közlekedéshez a kerékpárt. Az évente megrendezett rangos európai versenyen tavaly 52 városból 46 ezren körülbelül 4 millió kerékpárral megtett kilométert rögzítettek a mobilapplikációban.

2017-ben Budapest 51 várossal mérheti magát össze.

Hogyan lehet részt venni a kerékpáros-kihívásban Budapesten?

Az ingyenes Naviki mobilapplikáció letöltését követően a „Beállítások” menüben lehet regisztrálni felhasználónév, e-mail-cím, jelszó megadásával, és máris lehet gyűjteni az almazöld MOL Bubi kerékpárokkal vagy saját bringával megtett kilométereket.

A mobilapplikáció iOS, Andorid és Windows Phone operációs rendszerű telefonokon, illetve táblagépeken is elérhető. A Naviki honlapja itt található.

A versenyben hogyan rögzíthetem a bringás utazásaimat?

A Beállítások –> Versenyek menüpontban lehet a részvételt jelezni az ECC2017 fülön, Budapest kiválasztásával. Ezután ha bármikor MOL Bubival vagy kerékpárral közlekedik, lépjen be az applikációba, és rögzítse utazását. Ahhoz, hogy az applikáció számolni tudja a verseny ideje alatt bringával megtett kilométereket, be kell kapcsolni a telefon GPS-funkcióját.

A Naviki mobilapplikáció használati útmutatója itt olvasható.

Az applikáció honlapján lehet rögzíteni a más okostelefonos applikációkkal rögzített útvonalakat.

Milyen fajta kerékpárral lehet részt venni?

A játékban bármilyen kerékpárral részt lehet venni: a MOL Bubi bringákkal, saját, bérelt vagy cargo kerékpárokkal, tandemmel, triciklivel, akár elektromos bringával is. Fontos, hogy az utazás átlagsebessége ne legyen több, mint 30 km/óra, a maximális sebesség pedig ne haladja meg a 45 km/órát.

Egyéniben és csapatban is indulhatok?

Igen. Bár a kihívás során elsősorban egyéniben lehet indulni, de csapatokat is lehet alakítani. A csapatok megalakításával kapcsolatos igényeket a kihívás idején és azt megelőzően bármikor lehet jelezni az [email protected] e-mail-címen a csapatnév és a kapcsolattartó nevének, telefonszámának megadásával. Az igény leadását követően a kapcsolattartóval egyeztetünk, melynek alapján regisztráljuk a csapatot a rendszerbe.

Hol lehet a verseny aktuális állását megnézni?

A European Cycling Challenge hivatalos oldalán valós idejű információ található a verseny aktuális állásáról. Az online ranglistán az európai városok és a regisztrált versenyzők kilométereit és az éppen aktuális helyezésüket is megtekinthetik.

Miért éri meg versenyezni az európai városokkal?

A rövid belvárosi utakat a leggyorsabban kerékpárral lehet megtenni. A MOL Bubi közbringarendszernek köszönhetően Budapesten ma már 112 helyen lehet bármikor az almazöld bringákra pattanni. A kerékpárral közlekedők nem csupán időt takarítanak meg, hanem az egészséges életmódhoz is hozzájárul a rendszeres bringázás. A European Cycling Challenge-ben való részvétellel a fentieken túl izgalmas versengéssé is válik a mindennapos kerékpárhasználat, hiszen más európai országokkal és a városon belül más résztvevőkkel és csapatokkal is össze lehet mérni, hogy ki tesz meg több kilométert kerékpárral egy hónap alatt.

Mit nyerhetnek a versenyben részt vevők?

A Játék nyereménye 250 darab szilikonból készült kerékpáros-telefontartó és 100 MOL Bubi ajándékcsomag az alábbiak szerint:

Egy Játékos a Nyereményjátékban egy MOL Bubi ajándékcsomagot, és egy szilikonból készült kerékpáros-telefontartót nyerhet.

A részletes játékszabályzat itt olvasható.