Bringás Tudástár

A Bringás Tudástár szórólapja pdf formátumban letölthető innen.

A MOL Bubi kerékpárokkal közlekedve nem csupán a szabályokat kell betartanunk, de egymásra is figyelnünk kell. A kerékpár jármű. A Bringás Tudástár rovatunkban szeretnénk pár hasznos tanácsot adni.

mol_bubi

Kezdjük a legalapvetőbbekkel!

  1. Ne menj át a piroson akkor sem, ha nem jön senki, sőt akkor sem, ha mások ezt teszik!
  2. Legyél látható, legyél szabályosan kivilágítva!
  3. Ne biciklizz a járdán, ne zavard a gyalogosokat!
mol_bubi

A kerékpárral közlekedők számára kétfelől megnyitott egyirányú utcák átjárhatóbbá teszik a várost. Fontos, hogy csak a táblával külön jelölt utcába szabad mindkét irányból behajtani. Győződj meg arról, hogy az egyenrangú kereszteződésekben valóban megadták-e neked az elsőbbséget!

mol_bubi

A jelzőlámpáknál álló autósor mellett „előrecsoroghatsz” a sor jobb szélén haladva. Ahol lehet, előretolt kerékpáros felállóhely (a kerékpárral közlekedők számára az aszfaltra festett kerékpár piktogrammal jelölt stopvonal) kialakításával segítjük a továbbhaladást. Figyelj arra, hogy a lámpa zöld jelzésekor jól lásson téged a kanyarodó járművek vezetője, vagyis ne maradj az autók holtterében!

mol_bubi

A MOL Bubi biciklik LED-lámpái folyamatosan működnek, 150 méterről is jól láthatók a közlekedés többi résztvevője számára. Ráadásul megállás után még egy ideig tovább világítanak. Ha nem MOL Bubi biciklit tekersz, szürkületben és este mindenképp kapcsold be rajta a világítást, hogy jól látható legyél!

mol_bubi

Hasznos tanácsok autósoknak
A kerékpárosok előzésekor legalább 1,5 méteres oldaltávolságot kell tartani. A biciklisek bizonytalan nyomvonalon haladhatnak különösen az emelkedőkön. Autóvezetőként te is vigyázz rájuk!

mol_bubi

Hasznos tanácsok autósoknak
Parkoláskor, ajtónyitás előtt győződj meg arról, hogy nem jön-e kerékpáros! Figyelmeztesd utasaidat, hogy kiszálláskor ők is figyeljenek erre.

mol_bubi

Ne biciklizz a járdán! Ha mégis a gyalogosfelületre kényszerülsz valamilyen okból, viselkedj vendégként! A járda a gyalogosoké, rájuk csöngetni kirívó udvariatlanság! A gyalogosok általában segítőkészek. Várd meg, amíg észrevesznek, és elengednek!

mol_bubi

Hol közlekedhetsz kerékpárral?

  • Minden olyan úton és utcán, ahol azt tábla nem tiltja,
  • a busz- és kerékpársávban (ha ezt külön tábla jelöli),
  • kerékpárúton, gyalog- és kerékpárúton.
mol_bubi

Ne telefonálj, és ne hallgass zenét biciklizés közben, mert elvonja a figyelmedet, ezért megnöveli annak kockázatát, hogy baleset érhet. Ezzel mások számára is kockázatosabbá teszed a közlekedést.

mol_bubi

Kedvet kaptál, hogy kipróbáld a MOL Bubit, de nem vagy rutinos bringás? Először kis forgalmú utcákban gyakorolj. Érdemes a körbenézéssel foglalkoznod: miközben egyenesen haladsz, nézz a hátad mögé jobbra és balra anélkül, hogy a kormányt elfordítanád!

mol_bubi

Hasznos tanácsok autósoknak

Lakó-pihenő övezetben vagy csökkentett sebességű (30 km/h) zónában különösen légy előzékeny a gyalogosokkal és a kerékpárosokkal! Különösen figyelj a gyerekekre és az idősekre!

mol_bubi

Tilos kerékpározni:

  • járdán;
  • minden olyan úton, ahol azt tábla tiltja. A behajtani tilos a kerékpárra is vonatkozik! Ha a tábla alatt a kivéve kerékpár; kivéve BKK; kivéve BKV; kivéve TAXI, vagy kivéve engedéllyel kiegészítő tábla található, akkor behajthatsz;
  • autóúton, autópályán;
  • sétálóutcában, annak a gyalogút táblával jelzett szakaszán.
mol_bubi

A biciklin nincs féklámpa és index sincs. Ezért kanyarodáskor, sávváltáskor a karoddal adj irányjelzést! Ne fékezz hirtelen, mert a mögötted jövő – akár autós, akár kerékpáros – nem tudhatja előre, hogy fékezni fogsz. A lassítás előtt is célszerű karjelzést adnod úgy, hogy felemeled a kezedet.

mol_bubi

Kerékpárúton haladva minden kereszteződésben győződj meg arról, hogy megadták-e az elsőbbséget. Sokszor a kanyarodósávok egyszerre kapnak szabad jelzést az egyenesen haladókéval. Ha a kerékpárutat növények, oszlopok választják el az úttesttől, az autóvezetőknek nehézséget okozhat, hogy észrevegyenek. Ezért érdemes már időben felvenni a szemkontaktust a közlekedő partnerrel.