Gyakori kérdések a MOL Bubi közbringarendszerrel kapcsolatban

1. MOL Bubi közbringarendszer

1.1. Mi a MOL Bubi közbringarendszer?

A MOL Bubi közbringarendszer egy új közlekedési lehetőség Budapesten, mely 157 gyűjtőállomásból és 2071 kerékpárból áll. Igénybe vehető jeggyel vagy bérlettel a hét minden napján, 0–24 óráig.

A MOL Bubi közbringarendszer elindításával új fejezet nyílt a budapesti közösségi közlekedésben. Cél, hogy a kerékpáros közlekedés feltételeinek javításával egyre többen válasszák rövid városi utazásaikhoz alternatívaként a kerékpárt, hiszen a MOL Bubi közbringarendszer környezettudatos, gyors és kényelmes választás a belvárosi közlekedéshez.

1.2. Hogyan működik a MOL Bubi közbringarendszer?

A MOL Bubi közbringarendszert 24 órás, 72 órás vagy hetijeggyel, illetve negyedéves, féléves vagy éves MOL Bubi bérlettel lehet igénybe venni. Kerékpárt felvenni a MOL Bubi gyűjtőállomások termináljainál, a kerékpárok hátulján található érzékelőnél, vagy a MOL Bubi mobilalkalmazás segítségével lehet. Érvényes jeggyel vagy bérlettel a MOL Bubi bringák használata az első 30 percben minden egyes alkalommal díjmentes. 30 percen túli folyamatos használat esetén külön használati díjat is kell fizetni, melynek összege – a túlhasználat idejétől függően – fokozatosan emelkedik. A közbringarendszer használatának részletes leírása a Használat menüpontban található.

1.3. Miért jó a MOL Bubi közbringarendszert használni?

A MOL Bubi jól kombinálható más közösségi közlekedési formákkal, gyorsan és könnyen juthat el céljához a hét minden napján, 0–24 óráig. A közbringarendszer almazöld kerékpárjai bármelyik gyűjtőállomáson felvehetők és leadhatók. Nem kell a kerékpárok javíttatásával bajlódni vagy attól tartani, hogy saját kerékpárját ellopják.

1.4. A MOL Bubi más, mint egy kerékpárkölcsönző?

A MOL Bubi nem kerékpárkölcsönző, hanem a közösségi közlekedés része. Több dologban is eltér a hagyományos kerékpárkölcsönzőktől. A közbringarendszer elsősorban rövid, egyirányú utazásokra ajánlott, a díjszabása is ennek megfelelő. Érvényes jeggyel vagy bérlettel a MOL Bubi bringák használata az első 30 percben minden egyes alkalommal díjmentes. 30 percen túli folyamatos használat esetén külön használati díjat is kell fizetni, melynek összege a túlhasználat idejétől függően fokozatosan emelkedik.

2. Használat

2.1. Mi a közbringarendszer használatának alsó korhatára?

A MOL Bubi közbringarendszer használatának alsó korhatára a betöltött 14. életév.

2.2. Milyen magassággal lehet igénybe venni a kerékpárokat?

Legalább 150 és legfeljebb 200 cm magas, maximum 120 kg-os felhasználók vehetik igénybe.

2.3. Szükséges-e bármilyen speciális felszerelés a MOL Bubi használatához?

A MOL Bubi kerékpárok használata nem igényel semmilyen speciális felszerelést, megfelelnek minden biztonsági előírásnak.

2.4. Felszerelhető-e a kerékpárra kiegészítő (pl. kulacstartó, gyerekülés)?

A kerékpárok egyedi kialakítása miatt tilos kiegészítőket szerelni rájuk.

2.5. Hány kerékpár használható egyidejűleg?

Egy MOL Bubi bérlettel egyszerre akár 4 kerékpár használható. Egy MOL Bubi jeggyel egyszerre egy kerékpár használható. Egy felhasználó egyszerre azonban akár 4 jegyet is vásárolhat, tehát akár négy kerékpárt is használhat. Ebben az esetben a jegy ára és a zárolandó 25.000 forint kerékpáronként értendő.

2.6. Ugyanoda kell visszavinni a kerékpárt, ahonnan felvették?

A kerékpárok bármelyik MOL Bubi gyűjtőállomáson felvehetők, illetve leadhatók.

2.7. Mi a teendő, ha nincs szabad dokkolóállás a gyűjtőállomáson?

Ha a gyűjtőállomáson minden dokkolóállás foglalt, akkor a kerékpárhasználat a zöld színű extra támasznál is befejezhető. Ebben az esetben a kerékpárt az elektronikus lakattal a gyűjtőállomás melletti zöld extra támaszhoz vagy az extra támaszhoz rögzített MOL Bubi kerékpárhoz szükséges rögzíteni. Az extra támasz használata az alábbi videóban is megnézhető.

2.8. Mi a teendő, ha az extra támasz is telített?

Az extra támasz kapacitása gyakorlatilag korlátlan, hiszen az elektronikus lakat használatával egymáshoz zárhatók a MOL Bubi kerékpárok: egyszerűen csak át kell bújtatni a szomszédos MOL Bubi kerékpár vázán (esetleg kosarán). Az elektronikus lakatot egy másik elektronikus lakaton átbújtatni vagy a kerékpár saját kerekéhez rögzíteni, illetve az elektronikus lakat sodronyát egy másik sodronyhoz zárni szigorúan tilos! A kerékpárok egymáshoz rögzítését is szabályosan kell végezni úgy, hogy azok ne legyenek elmozdíthatók.

2.9. Hogyan működik az elektronikus lakat?

Az elektronikus lakat a MOL Bubi kerékpárok elején lévő csomagtartó mellett található. Alkalmazásával parkolni lehet a kerékpárokkal, vagy a zöld színű extra támasznál befejezhető a kerékpár használata.

A lakat kinyitásához adja meg a kerékpár hátulján található érzékelőn a MOL Bubi közbringarendszer használatához kapott 6 számjegyű PIN-kódját, vagy érintse az érzékelőhöz MOL Bubi kártyáját. Ekkor az elektronikus lakat kinyílik.

A nyitott elektronikus lakattal rögzítse szabályosan a kerékpárt úgy, hogy az ne legyen elmozdítható. Az elektronikus lakatot azonban soha ne rögzítse a kerékpár saját kerekéhez, mert ekkor még elmozdítható!

Parkolásnál a lakatolást követő 10 másodpercen belül, kérjük, nyomja meg a P gombot a kerékpár hátulján található érzékelőnél. A parkolás befejezésekor ismét érintse MOL Bubi kártyáját a kerékpár hátulján található érzékelőhöz, vagy üsse be 6 számjegyű PIN-kódját. Ekkor az elektronikus lakat kinyílik. Lakatolja ki a kerékpárt, az elektronikus lakatot zárja vissza a helyére, és máris folytathatja útját.

Amennyiben megtelt a gyűjtőállomás, a kerékpárhasználat a zöld színű extra támasznál is befejezhető. Érintse MOL Bubi kártyáját a kerékpár hátulján található érzékelőhöz, vagy adja meg 6 számjegyű PIN-kódját. Ekkor az elektronikus lakat kinyílik. Nyissa ki az elektronikus lakatot, és szabályosan rögzítse vele a zöld színű extra támaszhoz a kerékpárt úgy, hogy az ne legyen elmozdítható. A lakatolást követő 10 másodpercen belül nyomja meg az OK gombot a kerékpár hátulján található érzékelőn, mert a rendszer csak így érzékeli, hogy a használatot befejezte. Figyelem! Amennyiben ezt a műveletsort kihagyja, a rendszer továbbszámlálja a használati időt.

2.10. Mi a teendő, ha nincs kerékpár a gyűjtőállomáson?

A BKK éjjel-nappal figyeli a gyűjtőállomások telítettségét, és gondoskodik arról, hogy minden gyűjtőállomáson legyen elérhető kerékpár. A gyűjtőállomások aktuális telítettségéről és az elérhető szabad kerékpárok számáról a MOL Bubi mobilalkalmazáson vagy a molbubi.bkk.hu oldalon tájékozódhat.

2.11. Hogyan lehet felvenni a kerékpárt, ha nem reagál a kerékpár hátulján található érzékelő?

Ebben az esetben a gyűjtőállomáson található terminálon keresztül, vagy a MOL Bubi mobilalkalmazáson keresztül vehető fel a kerékpár.

2.12. Hogyan működik a sebességváltó?

A kerékpárok háromsebességes agyváltóval rendelkeznek. A sebességváltás helyes módja: a kormány jobb oldalán lévő markolatváltót a kiválasztott fokozatba kell tekerni a pedálozás pillanatnyi szüneteltetésével egy időben. Pedálozás közben nem működik a sebességváltás.

2.13. Hogyan állítható az ülésmagasság?

Az ülés magassága a nyeregvázcső tetején található gyorszár kioldásával állítható. Oldja ki az ülés alatti gyorszárat, majd a kerékpárt biztonságosan kitámasztva rögzítse a nyerget a megfelelő magasságban.

3. MOL Bubi termékekkel kapcsolatos információk

3.1. Mi a különbség a MOL Bubi jegy és bérlet között?

A MOL Bubi közbringarendszer MOL Bubi jeggyel, illetve MOL Bubi bérlettel is igénybe vehető. Ha csak kipróbálná a MOL Bubit, vagy rövidebb ideig szeretné használni a kerékpárokat, válasszon a jegyek közül. Ha hosszabb ideig és rendszeresen szeretné használni a MOL Bubit, válasszon a bérletek közül.

A MOL Bubi jegyekről, illetve bérletekről itt található bővebb információ.

3.2. Mi a MOL Bubi jegy?

A MOL Bubi jegy rövid távú (24 óra, 72 óra, vagy 7 napos) hozzáférést biztosít a közbringarendszerhez. A jegy érvényességi ideje alatt a MOL Bubi kerékpárok használata az első 30 percben minden egyes alkalommal díjmentes. 30 percen túli folyamatos használat esetén már külön használati díjat is kell fizetni, amelynek összege a túlhasználat idejétől függően fokozatosan emelkedik.

Jegyvásárláskor a felhasználó bankszámláján – kerékpáronként – 25 000 forintot előzetesen zárolnak. A jegy érvényességi idejének lejártakor történik az elszámolás, amikor ebből az összegből levonják a megvásárolt jegy árát, a 30 percen túli kerékpárhasználat díját, valamint az áfás számla postázási költségét (amennyiben ez utóbbit előzetesen kérte). Az összeg felszabadítása a bankkártyát kibocsátó társaság vagy bank eljárásrendjének megfelelő időtartamon belül történik.

3.3. Hol vásárolható MOL Bubi jegy?

Jegyet az érintőképernyős terminálokkal rendelkező MOL Bubi gyűjtőállomásokon, a molbubi.bkk.hu weboldalon vagy az ingyenesen letölthető MOL Bubi mobilalkalmazáson keresztül lehet vásárolni.

3.4. Hol vásárolható MOL Bubi bérlet?

MOL Bubi bérlet vásárlása a BKK Ügyfélközpontjaiban, a molbubi.bkk.hu weboldalon és az ingyenesen letölthető MOL Bubi mobilalkalmazáson keresztül lehetséges. A vásárlást követően minden esetben személyes ügyintézés is szükséges. A személyes ügyintézést megkönnyíti az előregisztráció, ami ide kattintva, vagy a MOL Bubi mobilalkalmazáson keresztül lehetséges.

3.5. Milyen módon lehet a MOL Bubi jegyet, illetve bérletet kifizetni?

MOL Bubi jegyet kizárólag Visa, MasterCard vagy American Express bankkártyával lehet vásárolni az érintőképernyős terminálokon, a molbubi.bkk.hu honlapon vagy a MOL Bubi mobilalkalmazáson keresztül. A MOL Bubi bérlet ára a BKK Ügyfélközpontjaiban készpénzzel és bankkártyával is kiegyenlíthető, a molbubi.bkk.hu honlapon vagy a MOL Bubi mobilalkalmazáson keresztül pedig bankkártyával is lehet fizetni. A vásárláskor elfogadott bankkártyák típusát a mindenkor hatályos MOL Bubi Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF) írja le.

3.6. Igényelhető-e áfás számla a vásárlásról?

Igen, a BKK Ügyfélközpontjaiban készpénzzel vagy bankkártyával történő fizetéskor kérhető számla a vásárlásról. Az áfás számla kiállítására vonatkozó igény a honlapon keresztül történő vásárlás esetén is jelezhető. A számla személyesen vehető át a BKK Ügyfélközpontjaiban, de kérhető postai kézbesítés is. A postai kézbesítés díját az Általános Szerződési Feltételek 1. számú MOL Bubi díjszabás melléklete tartalmazza. Amennyiben a honlapon keresztül történő vásárláskor nem igényel áfás számlát, azt utólagosan a BKK nem tudja kiállítani.

A BKK a magánszemélyek részére forgalmazott MOL Bubi bérletekről áfás számlát kizárólag abban az esetben ad ki, amennyiben a vásárló személy a saját nevére kér számlát vagy egyéni vállalkozóként kér számlát.

Ha magánszemélyként nem természetes személy részére kéri az áfás számla kiállítását a MOL Bubi bérletről, akkor kizárólag a nem természetes személyek által igénybe vehető termékeket vásárolhatja meg.

A MOL Bubi gyűjtőállomásokon elhelyezett termináloknál áfás számla nem igényelhető. Áfás számla igénylésével kapcsolatban bővebb információ az ÁSZF-ben található.

3.7. Mi a teendő, ha a regisztrációkor véletlenül téves adatot rögzítettem, vagy megváltoztak az adataim?

A regisztrációkor megadott e-mail-cím, illetve kulcsszó a molbubi.bkk.hu honlapon, illetve a MOL Bubi mobilalkalmazáson keresztül elérhető Felhasználói fiókban változtatható meg. Más szerződéses adat kizárólag a BKK Ügyfélközpontjaiban módosíttatható.

3.8. Mi a MOL Bubi bérlet?

A MOL Bubi bérlet hosszú távú (negyedéves, féléves vagy éves) hozzáférést biztosít a közbringarendszerhez. Érvényes bérlettel a MOL Bubi kerékpárok használata az első 30 percben minden egyes alkalommal díjmentes. 30 percen túli folyamatos használat esetén már külön használati díjat is kell fizetni, amelynek összege a túlhasználat idejétől függően fokozatosan emelkedik.

Minden MOL Bubi bérlet ára tartalmaz a 30 percen túli kerékpározásra felhasználható keretet: a negyedéves MOL Bubi bérlet 1000, a féléves MOL Bubi bérlet 3000, az éves MOL Bubi bérlet pedig 5000 forintot.

3.9. Mi a MOL Bubi kártya?

A MOL Bubi kártya egy egyedi azonosítóval ellátott plasztikkártya, mellyel a MOL Bubi bérlettel rendelkezők könnyen és gyorsan használhatják a MOL Bubi közbringarendszert.

3.10. Mit jelent az egyenleg?

A MOL Bubi bérletekhez tartozó egyenleg két részből áll. Minden MOL Bubi bérlet ára tartalmaz 30 percen túli kerékpározásra felhasználható keretet: a negyedéves MOL Bubi bérlet 1000, a féléves MOL Bubi bérlet 3000, az éves MOL Bubi bérlet pedig 5000 forintot. Az egyenleg másik része a felhasználó által opcionálisan feltöltött összegből áll. A rendszer negatív egyenleggel nem használható, csak a tartozás kiegyenlítése után.

3.11. Mi a teendő, ha az egyenleg lemerül?

A MOL Bubi bérlethez kapcsolódó egyenleg a molbubi.bkk.hu honlapon, a MOL Bubi mobilalkalmazáson keresztül, az érintőképernyős terminálokon, illetve személyesen a BKK Ügyfélközpontjaiban ellenőrizhető, és akár fel is tölthető az ÁSZF 1. számú MOL Bubi díjszabás mellékletében meghatározott maximális egyenlegösszeg erejéig. A rendszert negatív egyenleggel nem lehet használni, csak a tartozás kiegyenlítése után.

3.12. Mi történik az egyenleggel, ha lejár a MOL Bubi bérlet?

Minden MOL Bubi bérlet ára tartalmaz 30 percen túli kerékpározásra felhasználható keretet. A negyedéves MOL Bubi bérlet 1000, a féléves MOL Bubi bérlet 3000, az éves MOL Bubi bérlet pedig 5000 forint használati díjra felhasználható keretet tartalmaz. A MOL Bubi bérlet lejártakor ez a 30 percen túli kerékpározásra felhasználható keret lenullázódik. Az ügyfélszámlára a felhasználó által feltöltött összegből rendelkezésre álló egyenleg azonban új bérlet vásárlása esetén továbbvihető vagy visszaigényelhető a BKK Telefonos Ügyfélszolgálatán, a +36 1 3 255 255-ös telefonszámon, vagy személyesen a BKK Ügyfélközpontjaiban, illetve a [email protected] e-mail-címen.

3.13. Mit jelent a túlhasználati díj?

Érvényes jeggyel vagy bérlettel a MOL Bubi kerékpárok használata az első 30 percben minden egyes alkalommal díjmentes. 30 percen túli folyamatos használat esetén külön használati díjat is kell fizetni, melynek összege a túlhasználat idejétől függően fokozatosan emelkedik. A használati díjról bővebben itt olvasható.

3.14. Ha 30 percen belül leadom a kerékpárt az egyik gyűjtőállomáson, majd azonnal felveszek egy másikat, díjmentesen használhatom tovább?

Igen. Érvényes jeggyel vagy bérlettel a MOL Bubi kerékpárok használata az első 30 percben minden egyes alkalommal díjmentes. Ha 30 percen belül leadja a kerékpárt az egyik gyűjtőállomáson, majd ezt követően felvesz egy másikat, akkor díjmentesen folytathatja útját (szintén maximum 30 percig).

3.15. Megosztható-e mással a közbringarendszerhez való hozzáférés?

A közbringarendszerhez való hozzáférés megosztása másokkal nem javasolt, hiszen a nem rendeltetésszerű használatból vagy más okból a kerékpárban, a gyűjtőállomásban, idegen vagyontárgyakban, valamint a más személyeknek a kölcsönbe vevő fél által okozott károkért a felelősség minden esetben a MOL Bubi bérlet tulajdonosát terheli.

4. Jegyvásárlással kapcsolatos tudnivalók

4.1. Eseti felhasználók hogyan használhatják a közbringarendszert?

Ha csak kipróbálná a MOL Bubit, vagy rövidebb ideig használná a kerékpárokat, válasszon a jegyek közül, amelyeket könnyen megvásárolhat az érintőképernyős MOL Bubi termináloknál vagy a MOL Bubi mobilalkalmazás segítségével. MOL Bubi jegyek vásárlására a BKK Ügyfélközpontjaiban nincs lehetőség. A jegyekről bővebb információ a Díjszabás menüpontban olvasható.

4.2. Lehet-e egyszerre több különböző típusú MOL Bubi jegyet vásárolni?

Különböző típusú MOL Bubi jegyek egyidejű vásárlására nincs lehetőség. Kizárólag azonos típusú MOL Bubi jegyet lehet egyszerre vásárolni. Egy felhasználó egyszerre 4 jegyet vásárolhat, tehát akár négy kerékpárt is használhat. Ebben az esetben a jegy ára és a zárolandó 25.000 forint kerékpáronként fizetendő.

4.3. Mit jelent a zárolt összeg?

Jegyvásárláskor a felhasználó bankszámláján – kerékpáronként – 25.000 forintot előzetesen zárolnak. A jegy érvényességi idejének lejártakor – tehát 24 óra, 72 óra vagy 168 óra múlva – történik az elszámolás, amikor ebből az összegből levonják a megvásárolt jegy árát, a 30 percen túli kerékpárhasználat díját, valamint az áfás számla postázási költségét (amennyiben ez utóbbit előzetesen kérte). Az összeg felszabadítása a bankkártyát kibocsátó társaság vagy bank eljárásrendjétől függően, az általa meghatározott időtartamon belül történik.

Bérletvásárláskor nincs zárolt összeg.

4.4. Mikor szabadul fel a jegyvásárláskor a felhasználó bankszámláján előzetesen zárolt összeg?

Jegyvásárláskor a felhasználó bankszámláján – kerékpáronként – 25.000 forintot előzetesen zárolnak. A jegy érvényességi idejének lejártakor – tehát 24 óra, 72 óra vagy 168 óra múlva – történik az elszámolás, amikor ebből az összegből levonják a megvásárolt jegy árát, a 30 percen túli kerékpárhasználat díját, valamint az áfás számla postázási költségét (amennyiben ez utóbbit előzetesen kérte). Az összeg felszabadítása a bankkártyát kibocsátó társaság vagy bank eljárásrendjétől függően, az általa meghatározott időtartamon belül történik.

5. Bérletvásárlással kapcsolatos tudnivalók magánszemélyek részére

5.1. Ki vásárolhat MOL Bubi bérletet?

MOL Bubi bérletet és a vásárlásához szükséges szerződést kizárólag a 14. életévüket betöltött, magyarországi lakóhellyel rendelkező magánszemélyek vásárolhatnak és köthetnek.

5.2. Milyen okmányok szükségesek a MOL Bubi bérlet vásárlásához magánszemélyeknek?

Magyar állampolgárok érvényes magyar személyazonosító okmányokkal (személyi igazolvány, kártya formátumú jogosítvány vagy útlevél), a lakóhely vagy a lakóhely és a tartózkodási hely egyidejű igazolása céljára a magyar hatóságok által kiállított érvényes lakcímkártyával vásárolhatnak MOL Bubi bérletet. A szerződéskötéssel kapcsolatos bővebb információ az ÁSZF-ben található.

5.3. Milyen okmányok szükségesek a MOL Bubi bérlet vásárlásához külföldi magánszemélyek esetén?

Külföldi állampolgárok szerződéskötésekor az érvényes személyazonosító okmány, a lakóhely vagy a lakóhely és a tartózkodási hely egyidejű igazolása céljára alkalmas, a magyar hatóságok által kiállított érvényes lakcímkártya bemutatása szükséges. A szerződéskötéssel kapcsolatos bővebb információ az ÁSZF-ben található.

5.4. Meddig érvényes a bérlet?

A bérletek érvényességi ideje a megvásárlást követő aktiválás időpontjában (nap, óra, perc) kezdődik, és 3, 6, illetve 12 hónap elteltével jár le.

5.5. Mi a teendő, ha lejárt a bérlet érvényessége?

A bérlet érvényességének lejáratát követően lehet új bérletet vásárolni a BKK Ügyfélközpontjaiban, a molbubi.bkk.hu weboldalon és a MOL Bubi mobilalkalmazáson keresztül. A vásárlást követően minden esetben személyes ügyintézés is szükséges. A személyes ügyintézést megkönnyíti az előregisztráció, ami ide kattintva, vagy az ingyenesen letölthető MOL Bubi mobilalkalmazáson keresztül lehetséges.

6. Bérletvásárlással kapcsolatos tudnivalók nem természetes személyek részére

6.1. Nem természetes személy is vásárolhat MOL Bubi jegyet és bérletet?

MOL Bubi jegyet kizárólag magánszemély vehet, azonban MOL Bubi bérletet magánszemély és nem természetes személy is vásárolhat.

6.2. Nem természetes személyek hol és hogyan tudnak MOL Bubi bérletet vásárolni?

Nem természetes személyek a BKK Központi Ügyfélszolgálatán (1075 Budapest, Rumbach Sebestyén utca 19–21.) vásárolhatnak negyedéves, féléves vagy éves MOL Bubi bérletet. A szerződéskötés menete a választott fizetési módtól (mely lehet készpénz, bankkártya, illetve átutalás) függ.

Amennyiben a cégjegyzésre jogosult képviselő vagy a meghatalmazott képviselő a helyszínen készpénzben vagy bankkártyával rendezi a MOL Bubi bérletek díját, a szerződéskötés a BKK Központi Ügyfélszolgálatán történik.

Ha a MOL Bubi bérletek díját a cégjegyzésre jogosult képviselő vagy a meghatalmazott képviselő átutalással szeretné kiegyenlíteni, a vásárlási igényt rögzítik a BKK Központi Ügyfélszolgálatán, majd a nem természetes személy részére megküldik a számlát. Egy szerződés megkötésével akár több MOL Bubi bérlet is igényelhető, azonban mindegyik bérletre vonatkozik, hogy egy összegben előre meg kell fizetni az ÁSZF 1. számú MOL Bubi díjszabás melléklete szerint a mindenkor érvényes bérletárat. A szerződéskötéssel kapcsolatos szabályozást a mindenkor hatályos ÁSZF tartalmazza.

6.3. Milyen okmányok szükségesek a nem természetes személyek MOL Bubi bérlet vásárlásához?

Nem természetes személyek a hatályos cégkivonatukkal (adott esetben alapító okirattal, alapszabállyal) és aláírási címpéldányuk bemutatásával köthetnek szerződést MOL Bubi bérletre. A szerződést a cégjegyzésre jogosult képviselő vagy meghatalmazottja egyaránt megkötheti a BKK Központi Ügyfélszolgálatán. Ha a cégjegyzésre jogosult képviselő nem személyesen, hanem meghatalmazottja útján köt szerződést, a szerződéskötéshez a cégjegyzésre jogosult képviselő által aláírt meghatalmazás is szükséges. A meghatalmazás annak a nevére kell hogy szóljon, aki a jogi személy felhasználó nevében szerződéskötés céljából megjelenik, és kifejezetten a MOL Bubi használatához szükséges szerződés megkötésére kell feljogosítania a meghatalmazottat. A cégjegyzésre jogosult megjelent képviselő vagy meghatalmazott képviselő köteles a saját személyazonosságát a BKK Központi Ügyfélszolgálatán a szerződéskötés előtt igazolni. A szerződéskötéssel kapcsolatos bővebb információ az ÁSZF-ben olvasható.

7. Kuponvásárlással kapcsolatos tudnivalók

7.1. Mi a MOL Bubi kupon?

A MOL Bubi negyedéves, féléves és éves bérlet kupon formájában is megvásárolható, ajándékba adható.

7.2. Ki vásárolhat MOL Bubi kupont?

MOL Bubi kupont magánszemélyek és nem természetes személyek egyaránt vásárolhatnak.

7.3. Hol vásárolható MOL Bubi kupon?

A MOL Bubi bérletre váltható kupon megvásárlására a BKK Központi Ügyfélszolgálatán (1075 Budapest, Rumbach Sebestyén utca 19–21.) van lehetőség. A kuponok megvásárlására vonatkozó feltételekről a mindenkor hatályos ÁSZF rendelkezik.

7.4. Meddig érvényes a kupon?

A MOL Bubi kupont a kiállításától számított 3, 6 vagy 12 hónapon belül lehet beváltani MOL Bubi bérletre a BKK Ügyfélközpontjaiban. A beválthatóság időtartamát a kuponnal képviselt MOL Bubi bérlet típusa határozza meg. A kiváltott bérlet érvényességi ideje a szerződéskötést követő aktiválás időpontjában (nap, óra, perc) kezdődik, és 3, 6, illetve 12 hónap elteltével jár le.

7.5. Hogyan lehet beváltani a kupont?

A megvásárolt, egyedi azonosítóval ellátott kuponok nem névre szólnak, beváltásukra a BKK Ügyfélközpontjaiban a 14. életévüket betöltött, magyarországi lakóhellyel rendelkező személyek jogosultak. A MOL Bubi kupon beváltója hozzájárul ahhoz, hogy számára a BKK Zrt. az Adatkezelési tájékoztatóban foglalt feltételek szerint üzletszerzési célú üzeneteket küldjön. A kuponbeváltás feltételeiről a mindenkor hatályos ÁSZF rendelkezik.

8. Ha gond adódna

8.1. Nem tudom felvenni a kerékpárt. Mi a teendő?

Kérjük, próbáljon meg felvenni egy másik kerékpárt a kerékpár hátulján található érzékelőnél, a terminálnál vagy a MOL Bubi mobilalkalmazás segítségével.

Ha nem jár sikerrel, lépjen be felhasználói fiókjába az érintőképernyős terminálon, a molbubi.bkk.hu oldalon, vagy a MOL Bubi mobilalkalmazáson keresztül, és ellenőrizze, hogy érvényes-e a terméke, valamint hogy a használati díjra fordítható egyenlege nem negatív-e.

Ha a felhasználói fiókja szerint érvényes termékkel rendelkezik, és az egyenlege sem negatív, kérjük, hívja a BKK Telefonos Ügyfélszolgálatát a +36 1 3 255 255-ös telefonszámon.

8.2. Mit tegyek, ha használat közben meghibásodik a kerékpár?

Kérjük, hogy a meghibásodott kerékpárt vigye vissza a legközelebbi MOL Bubi gyűjtőállomásra, és jelentse be a hibát a Felhasználói fiókjában a molbubi.bkk.hu oldalon, vagy a MOL Bubi mobilalkalmazáson keresztül, vagy jelezze a hibát a BKK Telefonos Ügyfélszolgálatának a +36 1 3 255 255-ös telefonszámon.

8.3. Mit tegyek, ha ellopták tőlem a használatban lévő kerékpárt?

A kerékpárért a használat teljes időtartama alatt a felhasználó a felelős. A kerékpárlopást azonnal jelenteni kell a BKK Telefonos Ügyfélszolgálatán, a +36 1 3 255 255-ös telefonszámon.

8.4. Mit tegyek, ha ellopják, vagy elveszítem a MOL Bubi kártyát?

Az ellopott, elveszett MOL Bubi kártya a BKK Ügyfélközpontjaiban tiltatható le, és ugyanitt lehet újat igényelni. A kártyacsere díját a mindenkor hatályos ÁSZF 1. számú MOL Bubi díjszabás melléklete tartalmazza.

A MOL Bubi közbringarendszer használható a regisztrációkor megadott mobiltelefonszámmal és a 6 számjegyű PIN-kóddal, vagy a MOL Bubi mobilalkalmazás segítségével, ezért amennyiben nem szeretne élni a kártya által biztosított kerékpárhasználat kényelmi funkciójával, elegendő, ha az elvesztett/ellopott kártyát letiltatja a BKK Telefonos Ügyfélszolgálatán, a +36 1 255 255-ös telefonszámon vagy a BKK Ügyfélközpontjaiban. A kártya cseréjének igénylése nem kötelező.

A MOL Bubi kártya elvesztéséből és annak visszaélésszerű felhasználásából eredő károkért az a felhasználó felelős, akinek az elveszett MOL Bubi kártyát kiállították.

8.5. Hová fordulhatok, ha kérdésem van?

A MOL Bubi közbringarendszer használatával kapcsolatos összes információt megtalálja a molbubi.bkk.hu honlapon. Személyes segítségnyújtásért a BKK Ügyfélközpontok munkatársaihoz fordulhat.

Telefonon vagy online az alábbi elérhetőségeken kérhet segítséget a BKK Ügyfélszolgálatától:

8.6. Hol lehet hibát bejelenteni és/vagy panaszt tenni?

A hiba és/vagy a panasz jelezhető a MOL Bubi hibabejelentő rendszerében, amely a Felhasználói fiókból vagy a MOL Bubi mobilalkalmazáson keresztül érhető el. Ezenkívül a BKK Telefonos Ügyfélszolgálatán, a +36 1 3 255 255-ös telefonszámon, illetve személyesen a BKK Ügyfélközpontjaiban, valamint a [email protected] e-mail-címen is bejelenthető a hiba vagy a probléma.

8.7. Mit kell tartalmaznia a hibabejelentésnek?

A hibabejelentésben – annak teljes körű kivizsgálhatósága érdekében – szerepeltetni szükséges a hibát bejelentő felhasználó regisztrációkor megadott mobiltelefonszámát és e-mail-címét, a meghibásodott kerékpár/eszköz azonosítóját, a hiba részletes leírását és – lehetőség szerint – a hibaészlelés pontos helyét és időpontját.

8.8. Az írásban jelzett panaszra hány napon belül várható válasz?

A fogyasztóvédelemről szóló (1997. évi CLV.) törvény szerint a panaszt – annak beérkezésétől számított – 30 napon belül válaszolja meg a BKK.

8.9. Van balesetbiztosítás a jegy vagy a bérlet árában?

A BKK a MOL Bubi közbringarendszer használóira nem köt általános utas- vagy baleset-biztosítást. Ugyanez igaz a harmadik félnek okozott károkkal kapcsolatos felelősségbiztosításra. Javasoljuk, hogyha valaki szükségét érzi, kössön egyéni biztosítást. A legtöbb bankkártyához kapcsolódik valamilyen típusú biztosítás, illetve a háztartási biztosítások is tartalmaznak felelősségbiztosítást. A felhasználó egyéb módon is biztosítottá válhat amennyiben bármely klubtagsága biztosítási díjat is foglal magában. (pl. ha tagja a Magyar Kerékpárosklubnak, ahol a tagsági díj befizetési dátumát követő hónap 1. napjától él a biztosítása a kerékpáros balesetekre, valamint rendelkezik károkozói felelősségbiztosítással is).